top of page
  • Writer's pictureJana Fak

Vektorska ali rasterska illustracija ?

Ali ste vedeli, da obstajata dve glavni vrsti digitalne grafike: vektorska in rasterska? Vektorske ilustracije so ustvarjene z uporabo matematičnih algoritmov, kar omogoča prilagajanje ilustracije/grafike na poljubno velikost brez izgube kakovosti. Rasterske ilustracije pa so narejene iz mreže posameznih slikovnih pik, od katerih ima vsaka določeno barvno vrednost. To pomeni, da rasterskim ilustracijam ni mogoče poljubno spreminjati velikosti brez izgube kakovosti. Obe vrsti ilustracij imata svoje prednosti in slabosti.


Jaz uživam ob ustvarjanju obeh. Pri rasterskih ilustracijah sem neomejena glede kompleksnih detajlov in mehkih prehodov, ki so prijetnejši za oko. Kar pa ne pomeni, da so vektorske ilustracije zato manj pomembne. Linija je ostra, čista in brezhibna. Pred začetkom vsakega projekta svojim naročnikom poskušam čim bolje razložiti razliko med obema, da bi se lažje odločili, katera je tista prava ilustracija za njihov edinstven projekt in kaj želijo z njo doseči.


Tale vektorska ilustracija je nastala kar tako vmes, za zabavo. Ustvarjala sem jo v Adobe Fresco in dokončala v Adobe Ilustratorju. Svet je tako poln jeze, zagrenjenosti, nezadovoljstva in strahu. Naj vas ne zavedejo. Ostanite v svoji sredini in ne pustite se motiti.


Z ljubeznijo,

Janika & OtherCreatures
11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page