top of page
  • Writer's pictureJana Fak

ČUSTVENA MANIPULACIJA in kako jo prepoznati

V času, v katerem smo se znašli in od nas zahteva veliko energije in pozornosti, velikokrat spregledamo, da se dogajajo v našem življenju še druge stvari, ki bi jim morda bilo dobro posvetiti malo več pozornosti.


V zadnejm času sem sama doživela veliko čustvene manipulacije tako v poslovnih odnosih, največ pa v osebnih, prijateljskih odnosih. Nisem znala dovolj močno postvaljati svojih mej. Delovala sem iz občutka krivde in slabe vesti, da nisem nardila dovolj. Celo, da sem naredila nekaj narobe. Na srečo sem dovolj hitro prepoznala in še pravi čas prekinila, ter postavila mejo. Še zmeraj se učim in življenje mi postavlja zanimive lekcije.


Čustveni manipulator je tisti, ki izkorišča dobrodušnost, negotovost, ranljivost in slabosti, da bi dosegel svoj cilj. Ponavadi gre za osebe, ki jim zelo zaupamo. Nimajo občutka za obzirnost in na vso moč pritiskajo, da bi dosegli nekaj v svoj prid, pri tem pa se niti malo ne zamislijo, da imate mogoče tudi vi svoje življenje in odgovornosti.

Verjamem, da smo vsi do neke mere manipulativni. Vendar čustveni manipulatorji nenehno pritiskajo in na vsak način želijo psihično nadzorovati ter upravljati z našimi čustvi.


Pogosto obračajo naše besede in dejstva ter jih tako izkrivijo, da se na koncu celo mi začnemo njim opravičevati za nekaj, kar sploh nismo storili in ni naša odgovornost.

Čustveno manipulativni ljudje so tisti, ki so vedno pripravljeni pomagati. Ne smemo pa pozabiti, da ima to svojo ceno. Odkrito ali prikrito opozarjajo na to, da so vam nekoč pomagali. To bodo izrabili tako, da boste mislili, da jim nekaj dolgujete.


Največkrat so v vlogi žrtve, jo zelo dobro poznajo, ter igrajo. So pravi mojstri v tem. Skušali vam bodo nabiti občutek krivde za skorajda vse, kar počnete. Ko bodo od vas nekaj rabili, bodo igrali na noto vašega usmiljenja.


Pred vami bodo prijazni in prisrčni, ne bodo vas prizadeli neposredno, ampak bodo našli druge kanale, če je potrebno tudi blatenje in obiranje.


Ne glede na to, kakšne so vaše težave, se vedno zdi, da so njihove veliko večje. Gre za naravno nagnjenje do tega, da si želijo sočutja, zato bodo na vsak način skušali preusmeriti pozornost z vaših težav na njihove.


Nihče nima pravice upravljati z našim življenjem. Nikomur ne rabimo polagat računov za svoje življenje in odločitve.


Močno verjamem, da bo nekega dne prišel ta sodni dan, kjer bo vsak odgovarjal za svoja dejanja, takšna in drugačna. Sodbo si tako ali tako pišemo sami. Ali to sprejmemo, ali pa smo večno žrtev svojega lastnega ega in prepričanj.


Čas je, da se zamislimo, postavimo svoje meje in končno prevzamemo odgovornost zase in za vsa svoja dejanja.


Naj bo petek fino fajn!

Z ljubeznijo

Janika65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page